OffNews.bg

Почина Глеб Павловски - сивият кардинал, който създаде Путин

Руският политолог Глеб Павловски е починал на 72-годишна възраст в Русия. Той е човекът, който моделира образа на Путин като силния президент победител и реализира идеологията на Кремъл в Украйна. Павловски работеше по президентските кампании на Владимир Путин и бившия проруски президент на Украйна Виктор Янукович.

За смъртта на сивия кардинал на Путин съобщиха няколко руски медии, сред които "Ведомости", "Настоящее время", "Медуза" и "Важни истории".

Глеб Павловски беше един от ключовите политически технолози на Кремъл и основател на Фондацията за ефективна политика. Именно той разработва първата предизборна кампания на Путин. До 2011 г. Павловски работи с президентската администрация, а след това премина към политическа опозиция на Кремъл.

Павловски работи по кампанията на избягалия украински президент Виктор Янукович на президентските избори през 2004 г. Според "Украинска Правда" в Киев е пристигнала група руски политтехнолози, водена от Павловски, и вероятно заедно със служители на Държавна сигурност. По време на престоя им в Украйна Виктор Юшченко, основният съперник на Янукович, вероятно е получил голяма доза диоксин по време на вечеря. Въпреки отравянето Юшченко спечели изборите, а масовите протести осуетиха опитите за фалшифициране на резултатите.

През 2005 г. телевизионен канал обяви, че Главната прокуратура на Украйна е получила записи на телефонен разговор, в който предполагаеми членове на руските тайни служби казват, че Павловски е предложил да бъде отровен Юшченко. Той отрече обвиненията и ги определи като "доста дребнава лъжа".

Фондацията на Павловски работи с и с проруския украински политик Виктор Медведчук, известен като Кума на Путин.

Преди време в интервю за Панорама на въпрос дали се гордее или съжалява за образа на силния президент победител на Путин, той отговори:

"Нито едното, нито другото. Аз съм историк, гледам на това като факт. Не виня себе си, не обвинявам и Путин. В края на краищата той просто е един слаб човек."