Почина "бащата" на течния шоколад "Нутела"
На 89 г. почина Микеле Фереро - най-богатият мъж в Италия, известен като "бащата" на течния шоколад и шоколадовите яйца.
Фереро успя да изгради цяла сладкарска империя от наследената от баща му малка фирма и рецептата за течен шоколад, произвеждан на основата на лешници и какао. През 1964 г. продуктът беше кръстен именно „Нутела“.
Богатството му е оценено на 23,4 милиарда долара и това го поставя на 30-о място на най-богатите хора в света.
В групата „Фереро“ работят 22 000 души по света. Само приходите от продажбите на „Нутела“ възлизат на 1,7 млрд. евро годишно.
Микеле Фереро отстъпи президентския пост на холдинга си през 2011 г. на сина си Джовани, който е на 50 години.
Историята на компанията Фереро започва през 1940 г. с малка сладкарничка в областта Пиемонт. Местният сладкар Пиетро Фереро започва бизнес с тайна рецепта, в която използва ядки - това е рецептата на популярната и днес "Нутела".
Компанията притежава и марките за бонбоните "Фереро Рошер", шоколадовите яйца "Киндер", както и "Мон шер" и "Тик Так".