OffNews.bg

Плевнелиев: Не сме в нова Студена война, но сме в студен мир, който е по-опасен

Не сме в Трета световна война, не сме в нова Студена война, но сме в студен мир, който е много по-опасен. Това заяви президентът (2012 - 2017) Росен Плевнелиев пред bTV. 

Светът сега е много по-различен, каза Плевнелиев и подчерта, че ситуацията в момента прилича много повече на времето преди Първата световна война, затова световните сили трябва много да внимават, за да не започне нов конфликт по случайност. 

Експрезидентът одобри въздушните удари на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия. 

"Съюзниците удариха Сирия с пълно право. Когато се използват химически оръжия, трябва да се носи отговорност. Това е превенция. Операцията беше много внимателно изчислена и е ясен сигнал да не се използва повече химическо оръжие", подчерта Плевнелиев. 

"Още докато бях президент, ООН имаше данни за над 20 химически атаки, извършени в Сирия. Ясно е кой има способността, възможността и мотивацията да извършва подобна гавра”, допълни той и не изключи в Сирия да има следващ удар, "ако отново се използва химическо оръжие”.

Плевнелиев отправи критики към президента Румен Радев, като заяви, че той трябва да се определи и да каже с кого е - с Русия или със Запада. 

"Ако той продължава така да играе ден за ден, ще остане в историята като популист. Той е много силен в отиграването на ежедневни ситуации - президентът бос, президентът на висилка, роклята на съпругата на президента... Така политика не се прави", коментира Плевнелиев. 

В отговор на въпрос за твърдението, че Радев не е бил уведомен за ударите в Сирия той каза: "Оставете настрана пропагандата на президента. Като върховен главнокомандващ съм имал директен канал за комуникация с НАТО. Дали президентът Радев няма такъв канал или не казва истината".

По думите му не един и двама президенти са му звънели да му кажат, че Радев опитва да разделя в ЕС. 

„Едно от нещата, които казаха е, че Радев говори едно с тях на четири очи, а се случва съвсем друго на гласуванията по повод санкциите срещу Русия”, поясни Плевнелиев, без да посочи повече подробности.

Той коментира и твърденията, че не е водена стенограма по време на срещата на Радев с руския патриарх, като ги нарече абсурдни.

„Държавността започва от президентската институция, която е гарант за баланса и спазването на правилата от всички. Когато президентът не води протокол от срещата с патриарха, когато българският президент коленичи и целува ръка, това тотално разрушава устоите на българската държавност”, каза Плевнелиев.