OffNews.bg

Пентагонът се възхити от успехите на ВСУ

Превземането на Лиман от Украйна е "значимо събитие", а САЩ са "много въодушевени" от действията на ВСУ, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

"Лиман служеше за снабдяване на руснаците и те използваха маршрута през него за придвижване на хора и материали на юг и на запад. А без тези пътища ще им бъде по-трудно. Така че руснаците са изправени пред своеобразна дилема", заяви Остин пред репортери по време на пресконференция в Хонолулу.

Ръководителят на Пентагона коментира и опасенията, че напредъкът на ВСУ на бойното поле ще засили евентуалната ескалация на войната, включително потенциалното използване на ядрени оръжия.

"Няма да спекулирам с това какво означава това по отношение на потенциалната ескалация. На бойното поле това означава, че украинците продължават да напредват и да създават проблеми на руснаците, които те ще трябва да решават. И отново всички трябва да сме обнадеждени от това, което виждаме", каза той.

По-рано Остин уточни в коментар за Си Ен Ен, че макар и Путин да плаши ядрени оръжия, засега няма индикации, че се движи в тази посока.

"Точно както взе безотговорното решение да нахлуе в Украйна, той може да вземе и друго решение. Но в момента не виждам нищо, което да ме кара да вярвам, че той е взел това решение", каза Остин.