OffNews.bg

Патриотично възпитание: Откриха паметна плоча на загинал в Украйна випускник на детска градина в Русия

Децата от детска градина в руското село Новоплатировская в Ленинградска област откриха паметна плоча на свое другарче, завършило детското заведение през 2005 година и загинало на фронта в Украйна в рамките на т. н. Специална военна операция, както наричат войната срещу Киев Кремъл и руската пропаганда. Местните медии обръщат специално внимание на церемонията, в която са били заставени да участват всички питомци на градината.

Плочата е монтирана в чест на възпитаника на детската градина от 2005 година Роман Попов. На откриването й присъствали родителите и роднините на Роман, атаманът на казашкото общество на Новоплатнировското стопанство Сергей Турченко, заедно с казаците, председателят на Съвета на ветераните на селото Людмила Дацко и персоналът на детската градина. Почетното право да открие мемориална плоча беше дадено на атаман Сергей Турченко. Казаци, просветители и малките другарчета на загиналия войник почетоха паметта на загиналия войник с минута мълчание, разказват местните средства за осведомяване.

Роман Игоревич Попов е роден през 1998 г. в село Новоплатнировская. Тук завършва детска градина № 33 и средно училище № 11. Занимавал се със спорт, обичал волейбол и футбол. След като завършил деветокласното училище, постъпил в Ленинградския социално-педагогически колеж, а като студент е бил участник във военно-патриотичния клуб "Слава на отечеството!", изтъкват авторите на идеята за мемориална плоча в детската му градина.

През 2018 Роман Попов подписал договор за военна служба и заминал да служи като матрос в една от военните части в град Севастопол, даже участвал в парада за  75-ата годишнина от победата на Русия във Великата отечествена война, както наричат руснаците Втората световна война. Випускникът на детската градина загинал на 24 март 2022 година като агресор в град Бердянск в Украйна.