OffNews.bg

Партизани повредиха жп линията за военни доставки за руснаците в Луганска област

Партизанското движение в окупираната от руските нашественици Луганска област в Украйна продължава да действа ефективно.

Това заяви ръководителят на Окръжната военна администрация в Луганск Серхий Хайдай по време на тв маратон.

Той посочи два ярки примера за борбата срещу окупаторите.

"Що се отнася до партизанското движение, такова има в Луганска област. Преди няколко дни разпределителната мрежа до жп линиите беше разрушена и опожарена. Логистичната мрежа по протежение на железопътната линия е спряна за известен период от време. Снощи бе обстрелван автомобил, в който са били "народният кмет" на Белеводск и неговият заместник. Те са в болница", казва той.

Ръководителят на военната администрация обобщава, че на колаборационистите, които сътрудничат на рашистите "вече ще  бъдат много неспокойни и ще им е трудно да работят в Луганска област".

На 2 август Хайдай заяви, че в Луганска област успешно са започнали да работят партизаните, които не само разлепват листовки, но и разрушават инфраструктурни обекти, което много помага за забавяне на атаките и напредването на руската армия.

Според него ситуацията в региона остава непроменена вече няколко седмици подред - руснаците нямат никакви успехи.

Войната в Украйна: актуални данни

Руснаците са се съсредоточили върху превземането на Соледар и Бахмут. На 4 август врагът провежда атака в посока Бахмут, но тя е неуспешна. Сраженията продължиха в посока Авдийвка.

По посока на Краматорск се водят сражения със стрелково оръжие.

Според експерти от Института за изследване на войната Украйна за първи път е поела стратегическата инициатива и принуждава Русия да преразпредели силите си и да промени приоритетите на своите усилия.

Окупаторите изглежда са изоставили Славянск и Северск. В отговор на контраофанзивата на ВСУ в Херсонска област врагът започна да прехвърля техника в окупирания Крим.

Руските обстрели и ракетни атаки срещу украински градове не са спрели. Окупаторите отново са се насочили към Днепропетровска област, Одеса, Запорожие и Николаев, както и към Харков.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия украинските въоръжени сили вече са ликвидирали 41 650 окупатори и хиляди единици вражеска техника.