OffNews.bg

Папата осъди кръвопролитията в Сирия

Папа Бенедикт XVI призова за политическо решение и прекратяване на насилието в Сирия по време на традиционното си обръщение за Рождество, "Урби ет орби" ("Към града и света"), на 65 езика.

Пред десетки хиляди хора, събрали се на площад "Свети Петър" във Ватикана, папата призова всички страни в конфликта към диалог и прекратяване на кръвопролитията.

"Нека да поникне мир за хората в Сирия, която е дълбоко ранена и разделена от конфликт, който не щади дори беззащитните и взема невинни жертви", каза още той, призовавайки за "край на кръвопролитията, по-лесен достъп за помощ на бежанците и разселените и диалог в търсенето на политическо решение на конфликта".

Папата осъди "жестоките актове на тероризъм" и избиването на безащитни в Сирия и Ивицата Газа, призовавайки за пореден път Израел и Палестина към мир, посочиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Бенедикт XVI осъди и конфликтите в Мали и Нигерия - две страни, където ислямистки групировки извършват насилствени действия.

Папата призова и новите лидери на Китай да уважават религиозните свободи. Китай не позволява на католиците в страната да признаят властта на папата и ги принуждава да членуват в подкрепяна от държавата църква.

По време на тържествената си рождественска литургия в базиликата "Свети Петър" на 24 декември папа Бенедикт XVI също отправи молитва за мир в Палестина, Сирия, Ливан и Ирак и призова християните и мюсюлманите заедно да изграждат страните си.