OffNews.bg

Отвред отказват на хората на Навални помещение за сбогуване с политика

Сътрудниците на починалия в колония опозиционер Алексей Навални не могат да намерят място за публично сбогуване с критика на Кремъл.

"От вчера търсим помещение, където да се сбогуваме с Алексей. Обадихме се на повечето частни и държавни погребални агенции, търговски обекти и погребални зали", написа в социалната мрежа X говорителят на Навални Кира Ярмиш.

"Някъде казват, че помещенията са заети. Някъде отказват при споменаване на името Навални. На едно място директно ни казаха, че на ритуалните агенции им е забранено да работят с нас", добави тя в следващия пост.

"След 24 часа търсене на помещение за прощаване, няма място", написа още Ярмиш.

С молба за намиране на помещение за прощаване с Навални неговите сътрудници се обърнаха ден по-рано. От обръщението следвало, че прощаването трябва да се проведе преди края на работната седмица. Сътрудниците на Навални призоваха да не се вярва на фалшиви съобщения, че датата и мястото на погребението вече са определени.

В събота тялото на Навални, който почина в колонията на 16 февруари, беше предадено на майка му.

Източници, близки до Кремъл, цитирани от The Moscow Times, твърдят, че властите не желаят погребението на Навални да се състои в деня, за който е насрочено посланието на руския президент Владимир Путин до Федералното събрание - 29 февруари.

Според тях погребалната церемония може да прерасне в митинг или протести, а преди посланието обстановката трябва да е "възможно най-спокойна". Те посочват, че идеалната дата може да е 1 март. Самото погребение най-вероятно ще се състои на Борисовските гробища в Москва, казва пък източник в погребалния бизнес.