ООН позволи на АЕЦ Фукушима да излива отпадъчни води в океана
Надзорният орган на ООН одобри плана на Япония за изпускането на радиоактивна вода в океана от сериозно повредената от цунами през 2011 г. атомна електроцентрала "Фукушима" въпреки съпротивата на Китай и Южна Корея.
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че плановете на Япония са в съответствие с международните стандарти за безопасност и че ще имат "незначително радиологично въздействие върху хората и околната среда".
Токио не е обявил график за пускането и планът все още се нуждае от одобрение от регулатор.
През 2011 г. цунами, предизвикано от земетресение с магнитуд 9.0, наводни три реактора на атомната електроцентрала, като инцидентът се смята за най-тежката ядрена катастрофа в света след Чернобил.
Тогава повече от 150 000 души са евакуирани от забранена зона около централата, а тя започна да се извежда експлоатация. Процесът може да отнеме десетилетия.
Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси публикува констатациите от двугодишен преглед на безопасността във вторник и обеща да продължи да се ангажира с Япония след изпускането на водата.
През май агенцията каза, че националният ядрен регулатор Tokyo Electric Power е показал способността си да прави "точни и прецизни измервания" на количеството радиация, присъстващо в пречистената вода. Окончателното одобрение от ядрения регулатор може да дойде още тази седмица.
Инсталацията произвежда 100 куб. м отпадъчни води дневно. Резервоарите на място могат да поберат 1,3 милиона кубически метра, а повечето радиоактивни елементи са филтрирани от водата, с изключение на трития, изотоп на водорода, който трудно се отделя от водата.
Токио казва, че водата, която ще бъде изпусната в Тихия океан е била обработена с морска вода и нивата на тритий са доста под международно одобрените нива, но Китай остро разкритикува плана на Япония и предупреди МААЕ да не го одобрява.
Решението на МААЕ срещна критики и от местни рибари, а южнокорейците, от друга страна, са се запасили с морска сол преди пускането на водата, поради опасения за безопасността на храните.