OffNews.bg

Нощ на протест: Демонстрантите бутат "античните статуи" в Скопие

Хиляди демонстранти се събират в момента в центъра на Скопие в безсънна нощ на протест срещу "диктатурата на ВМРО-ДПМНЕ и Никола Груевски".

Шествието тръгна от сградата на Специализирана прокуратура за борба срещу корупцията и се насочи към правителството.

Прозорците на Министерството за правда бяха потрошени преди около час.

Гневът на бунта тази нощ е насочен и към паметниците от правителствения проект "Скопие 2014", който превърна центъра на македонската столица в "античен Дисниленд".

В парка "Жена Борeц" стотина души започнаха да бутнат от постамента паметника на Прометей, а полицията се опитва да ги изблъска от района.

Днес изтече срокът на ултиматума, който протестиращите дадоха на властите в западната ни съседка.

Исканията им бяха две: Конституционният съд да се произнесе навреме за статута на Специализираната прокуратура за борба срещу корупцията, която разследва злоупотребите по време на 10-годишното управление на ВМРО-ДПМНЕ; полицейският произвол над протестиращите да спре;

Демонстрантите наричат бунта си "Шарената революция", а тази вечер те са подкрепени и от Социалдемократическия съюз - най-голямата опозиционна партия в Македония.

Същевременно значителна част от медиите в западната ни съседка, които следват партийната линия на ВМРО-ДПМНЕ, твърдят, че опозицията, подкрепена от фондацията на Сорос, се опитва да реализира "украински сценарий" в Македония.