OffNews.bg

Никола Стърджън изненадващо подава оставка като премиер на Шотландия

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън изненадващо съобщи, че подава оставка след осем години на поста.

Ръководителката на отслабващото Движение за независимост на Шотландия обяви това на пресконференция в Единбург. Тя ще остане на поста си до назначаването на нов лидер.

Стърджън заяви, че знае, че "сега е моментът" да се оттегли, и добави, че това е "правилно за мен, за моята партия и за страната".

"Първо, макар да знам, че ще бъде изкушаващо да се възприеме като такова, това решение не е реакция на краткосрочен натиск", каза първият министър. "Това решение е резултат от по-дълбока и дългосрочна оценка."

Стърджън е изправена пред нарастващо напрежение с правителството на Обединеното кралство в Лондон във връзка с независимостта на Шотландия, както и с решението на Уестминстър да блокира шотландски закон, целящ да позволи на транссексуалните в Шотландия да променят законния си пол без медицинска диагноза.

Никола Стърджън е премиерът, под чието ръководство започна кампания за независимост от Великобритания. Премиерът се обяви "за" оставане на Шотландия е ЕС след Брекзит. През 2023 предстои нов референдум за независимост, след като през 2014 г. шотландците гласуваха да останат част от Великобритания.

Днес Стърджън обяви, че не напуска политиката и ще продължи със своите кампании. 

"И очевидно има независимост", каза тя и добави, че е "убедена, че каузата е спечелена".

Позовавайки се на постиженията си по време на мандата си, Стърджън заяви още: "Днес Шотландия е по-справедлива, отколкото беше през 2015 г. Има толкова много неща, с които се гордея, но винаги има още много какво да се направи".