OffNews.bg

Няма пострадали българи при изригването на вулкан на Хаваите

Няма информация за пострадали българи заради изригването на вулкана Килауеа на Хаваите, съобщиха от външното министерство, позовавайки се на информация от посолството на България във Вашингтон и генералното консулство в Лос Анджелис. 

Генералното консулство на България в Лос Анджелис следи непрекъснато ситуацията.

Вулканът Килауеа е в непрекъсната активност от 3 май. Той се намира във вулканичен парк, в чийто периметър от началото на изригването всички са евакуирани. В негова близост се допускат отделни туристически групи с плавателни съдове, които да наблюдават изригването на вулкана. Вчера един от туристическите плавателни съдове беше засегнат от изригваща лава. 23-ма туристи бяха ранени.

МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат от подобни турове в района на вулкана и да се съобразяват с официалните разпоредби за сигурност и безопасност на местните власти.

Дежурният телефон на генералното консулство в Лос Анджелис за спешни случаи е: +1 310-437-3606.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекцията "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.