OffNews.bg

Не говорете на Захарова за българските евреи. За нея са важни само съветските паметници

"А българският президент нищо ли не казва за оскверняването на руските паметници?"

С този въпрос говорителката на руското външно министерство Мария Захарова се опита да отклони вниманието от гафа, който направи миналата седмица с твърдението си, че съветската армия е спасила българските евреи от нацистките лагери на смъртта през Втората световна война.

На днешния редовен брифинг във външното министерство журналистка от Eurasia Daily цитира реакцията на българския президент Румен Радев, че "става дума или за дълбоко непознаване на историята, или за опит за провокация".

Захарова не се извини за невярното си твърдение, а препрати казуса към историците - "историческата част нека да я коментират историците". И посъветва българските медии кои точно историци да цитират:

"Видях материал, публикуван на сайта на Руското военно-историческо общество в отговор на съответно изявление на българското министерство на външните работи. Мисля, че си струва този материал да се цитира, да се привлече вниманието на българските медии към него."

Изявлението на българското МВнР, за което Захарова говори, е следното: "Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи".

А във въпросния материал на Руското военно-историческо общество пише, че "благодарение на нашите воини е предотвратена депортацията на евреите от България".

"Видяхме полемиката, която започна по този повод в българските медии. Защо когато ние искаме защита за нашите паметници - а става дума за защита на паметта на хора, а не за камъни, метал, избити букви - които отдадоха своя живот не за завоевания, а да защитят не своята страна, а чужда, и нашите искания са по различни канали: преговори, двустранни контакти, изказвания в публичното пространство, нас не ни чуват?" - заяви още на днешния брифинг в руското външно министерство Захарова.