OffNews.bg

Навални прие поканата за дуел на шефа на руската гвардия (видео)

Опозиционерът Алексей Навални прие поканата за дуел на шефа на руската гвардия Виктор Золотов. 

Золотов предизвика на дуел Навални през септември, като публикува видео със заплахи и обиди по адрес на опозиционера на официалния сайт на гвардията.

„Вие, г-н Навални, никога не сте получавали това, което заслужавате. Никой не ви е удрял добър ритник в задника, така че да го усетите в черния си дроб“, каза Золотов и обвини Навални, че е „гнил американски агент". 

Видеото на Золотов беше в отговор на видео на Навални от края на август, в което той казва на войниците в гвардията, че командирите им "буквално вземат хляба от устата им за печалба", тъй като според него гвардията купува лоша храна на суперзанижени цени.

Навални сега публикува отговор, в който обяви, че приема искането за дуел, и предложи на Золотов да се изправят един срещу друг в дебат на живо по обществената телевизия. 

"Вида на дуела и оръжието избира този, когото предизвикват на дуел. Аз приемам вашата покана и, както се полага, избирам мястото и оръжието. Нашият дуел ще се състои във вид на дебат на живо по Първи канал. Или втори канал. Или всеки друг федерален канал. А ако те откажат по някаква причина, в YouTube", каза Навални. 

Той даде на Золотов една седмица да обмисли предложението му. 

В отговора си опозиционерът също така изброи имуществото на Золотов и близките му според Фонда за борба с корупцията, като го обвини в незаконно забогатяване. 

"Аз така или иначе няма да се откажа от мнението си за вас. Смятам, че сте крадец. Смятам, че крадете и държавата, и народа, и конкретно колегите ви от гвардията", подчерта Навални, цитиран от руската служба на Би Би Си. 

По времето, когато се появи видеото на Виктор Золотов, Алексей Навални беше в ареста. Той беше арестуван за нарушаване на закона за митингите, като остана в ареста от края на август до 14 октомври. 

Золотов е шеф на Националната гвардия - службата, която има задачата да разпръсква протести в Русия. Той е и близък до руския президент Владимир Путин и ръководи охраната му до 2016 г.