OffNews.bg

Напука се сградата на Европейския парламент

Временно е затворена сградата на Европейския парламент в Брюксел, заради пукнатини върху фасадата на пленарната зала, предаде Франс прес.

Напукванията са по три от общо 21 дървени греди, които се намират над амфитеатрално разположените места в пленарната зала на парламента.

При една от редовните инспекции там са открити пукнатини по дървените греди на тавана на залата и достъпът до нея е временно преустановен, съобщиха от институцията.

От Европарламента обявиха, че работата на депутатите няма да бъде засегната от инцидента и ще продължи както обикновено.

Като превантивна мярка за сигурност са затворени и други зали и офиси в същата сграда, включително и залата за пресконференции. 

Сградата "Пол-Анри Спаак" на Европейския парламент е разделена на три секции - A, B и C.

Пукнатините са открити в секция А.

Най-малко 65 служители са преместени на друти работни места.

През 2008-а и 2009-а имаше подобни проблеми в пленарната зала в Страсбург, където части от окачения таван падаха върху депутатските банки - за щастие - в момент, в който залата е била празна.

Следващото пленарно заседание на Европарламента трябва да се състои от 10 до 13 септември в Страсбург.

На 22 и 23 ноември се очаква да се проведе извънредна среща на европейските лидери за постигане на споразумение за бюджета на ЕС за периода 2014 - 2020 г.

Целта на срещата ще бъде да се преодолеят дълбоките разногласия между европейските страни относно бюджета на ЕС през предстоящия многогодишен период.