OffNews.bg

Нападателят на Фицо може да не е единак

Мъжът, задържан за покушението над премиера на Словакия Роберт Фицо, може да не е действал сам, заяви министърът на вътрешните работи на страната.

Това е една от версиите, по които работи разследването.

Покушението бе извършено на 15 май в град Хандлова, Словакия, където правителството е било за изнесено заседание. Нападателят стреля по премиера в момент, когато той не бе покрит от охраната си. Фицо бе настанен в болница с опасност за живота, която вече е преодоляна, но министър-председателят все още е в интензивно отделение.

71-годишният нападател Юрай Цинтула е задържан до провеждане на процеса. Според местни медии той има издадени стихосбирки, а последно е работил като охрана. Бил и е политически активист, участвал е в демонстрации.

Разследва се дали Цинтула не е действал като част от група, която го е поддържала. Това предположение идва от добита от разузнаването информация, че два часа след атаката над премиера Фицо и след задържането на заподозрения историята на неговата фейсбук комуникация е била изтрита.

В деня след нападението властите вярваха, че Цинтула е действал сам, стана ясно от пресконференция тогава.

Засега премиерът остава в болница в Банска Бистрица, защото поради състоянието му транспортиране не е препоръчително.

Фицо бе избран за премиер след изборите през септември 2023 г., като ръководител на популистко-националистическа коалиция. Неговата партия дойде на власт с обещания да прекрати военната помощ за Украйна и да наложи вето на присъединяването на Украйна към НАТО.