OffNews.bg

Може ли, не може ли? Русия провежда активни атаки по наземни цели със ЗРК С-300

През последните седмици руската армия е увеличила използването на зенитно-ракетни комплекси С-300 по наземни цели. Последните случаи са от тази нощ, когато районът на Николаев беше атакуван със ЗРК С-300 разположени на територията на окупираната Херсонска област. Наземното използване на комплекса предизвика дискусии в социалните мрежи и новинарските сайтове, в това число и OFFNews с хипотезата, че или става въпрос за грешка в превода, или за некомпетентност на авторите в първоизточниците.

OFFNews се обърна за коментар към военен експерт с дългогодишен опит като преподавател във факултета по Артилерия и ПВО на Военния университет „Васил Левски“ при условие за запазване на анонимността му.

„Определенията „земя-въздух“ и „земя-земя“ са класификации, които показват предназначението на комплекса, но това не означава, че съответното въоръжение не може да бъде използвано и по други цели. Основният параметър, основната характеристика, която би следвало да тежи най-много при избора на въоръжението е точността на попадение. Когато имаме малък радиус на отклонение или грубо казано, когато системите са по-малко точни, тогава е нецелесъобразно да се използват за поразяване точкови обекти като малоразмерни цели, жива сили и прочие. Тук основно влияе поразяващото действие, което зависи от взривното вещество. Има системи с касетъчни боеприпаси. След взривяването на дадения касетъчен боеприпас се получават множество осколки, които са достатъчни с кинетичната си енергия да поразят живата сила и огневи средства на противника.“ – коментира експертът, според когото винаги трябва да се изхожда от коефициента на ефективност.

„За да анализираме действията на руските командири, решили да използват С-300 за поразяване на наземни цели се нуждаем от повече информация, каквото в момента липсва. Комплексът С-300 е мощно оръжие с голяма далекобойност. Тонажът на една ракета е много по-голям. Вместо да се изстрелят един вагон с малокалибрени снаряди – 155, 152 или 200 милиметра, изстрелват една такава ракета, която нанася огромно поражение на сгради и прилежащи терени. Икономически това не е оправдано. Но те (руснаците, б. р.) могат да си го позволят.“ – допълва източникът.

"Всичко е много относително, а ние с вас не знаем каква е конкретната ситуация, довела до използването на С-300 не по първоначалното му предназначение. Понякога може да се наложи с цел да се запази инициативата да се нанесе някакво огнево поразяване. След като нямаш възможност за други боеприпаси, стреляш с това, което имаш за да поддържаш тактическата цел и да задържиш инициативата.“ – коментира преподавателят по ПВО.

Хипотезата, че руснаците стрелят с това, което имат, се изразява и от британското министерство на отбраната, и от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW). Военните експерти в Европа и САЩ от няколко седмици говорят за снаряден глад у руските сили в Украйна. Според ISW масовото използване на противозенитни комплекси по наземни цели показва изтощаване на запасите от по-мощни ракети. Руснаците имат голямо количество ЗРК С-300 и им намират приложение според ситуацията на бойното поле.

Последните нанесени удари са от района на Херсонска област, където има затруднения с логистиката заради поражения по трите моста, свързващи Херсон с областта. Руснаците са преработили модула на ЗРК така, че да може да стреля по наземни цели, въпреки, че такива стрелби са извършвани далече преди началото на войната в Украйна.

OFFNews откри съобщение на пресслужбата на Източния военен окръг от 30 май 2017 година, в което се казва, че „разчети на ЗРК С-300 в Хабаровския край са провели условни пускове на ракети по наземни цели – бронирана техника на условен противник.“ Личният състав на зенитно-ракетните системи С-300 е изпълнил развръщане на пусковите установки и е отработил електронен пуск на ракети по наземни цели, имитиращи техника на врага. В съобщението специално се подчертава, че зенитните системи С-300 са способни да унищожават наземни цели, получавайки за тях координати от разузнавателните подразделения на сухопътни войски.

В условията на войната в Украйна руснаците не разполагат с дотатъчно наводчици и не биха могли да нанесат точни удари с помощта на С-300. При това положение тактически за армията на Русия е важно просто да удря нещо, запазвайки инициативата, а към това идва психологическия ефект на сплашване на цивилното население на противника и предизвикване на паника и тревога.

През 2016 година по оръжейни форуми Русия показва версията на ЗРК С-300ПМ, която е предназначена за отбрана на промишлени, военни и жилищни обекти срещу въздушни атаки, а също и за стрелба по наземни цели, като това е включено в спецификацията на тази модификация.

Британското министерство на отбраната, обаче, има и още една хипотеза. Недобре обучените разчети на С-300 биха могли да пропуснат цел, а ракетата в крайна сметка да порази цивилни обекти. 

(6/6) There is a high chance of these weapons missing their intended targets and causing civilian casualties because the missiles they are not optimised for this role, and their crews will have little training for such missions.

— Ministry of Defence ???????? (@DefenceHQ) July 22, 2022