OffNews.bg

Може да разгласят близо 15 000 съобщения на Клинтън точно преди изборите

Американски съд нареди на Държавния департамент да прегледа все още неразпространени около 14 900 съобщения на Хлъри Клинтън от личната ѝ електронна поща, която тя е използвала, докато е била държавен секретар на САЩ.

Електронните писма с прикачени към тях файлове бяха събрани от ФБР в рамките на разследването срещу Клинтън. 

Заключението на властите беше, че Клинтън е действала изключително безотговорно, като е изпозлвала личната си поща, но не е извършила престъпление, за което да бъде преследвана. 

На 23 септември е насрочено ново заседание на съда, което да определи крайния срок за публикуването на съобщенията. Това създава вероятност съобщенията да бъдат публикувани именно в седмиците преди изборите за президент на САЩ на 8 ноември и скандалът да се разрази с нова сила. 

Част от тези съобщения могат да бъдат определени като секретни и да не бъдат оповестени. 

Държавният департамент вече анализира над 30 000 мейла от периода 2009-2013 година и разпространи повечето от тях с общ обем от почти 55 000 страници.

Самата Клинтън пое лична отговорност за поведението си и се извини, като подчерта, че не е разпространявала секретна информация, а съдържанието на кореспонденцията ѝ е изключително скучно.