OffNews.bg

Меркел призна, че Европа не може да разчита на Великобритания и САЩ

Германският канцлер Ангела Меркел призна, че страните от Европа вече не могат да разчитат на САЩ и Великобритания като надеждни партньори. 

"Времената, в които бяхме в състояние да разчитаме изцяло едни на други, са вече зад нас. Усетих това през последните няколко дни", заяви германският лидер, цитирана от Die Welt.

Думите ѝ дойдоха след срещата на Групата на седемте (Г-7), която накара мнозина в Берлин да чувстват, че нова ера е изгряла за Запада, съобщава "Фокус". Пред близо две хиляди души в мюнхенския квартал Трудеринг тя призова европейците да вземат съдбата си в свои ръце.

Въпреки това германският канцлер подчерта, че приятелските отношения с двете държави трябва да бъдат запазени, като и "с Русия и други страни". 

В същото време американският президент Доналд Тръмп определи срещата на Г-7 в Италия като "голям успех за Америка". "Току що се завърнах от Европа. Голям успех за Америка. Тежка работа, но огромни резултати", написа той в Twitter. 

В Италия Тръмп отказа да одобри Парижкото споразумение за климата или да потвърди, че САЩ се придържат към ангажимента спрямо Алианса.