OffNews.bg

Меркел осъди руското нахлуване в Украйна в първото си интервю от напускането на канцлерския пост

Руското нахлуване в Украйна е "брутално нападение, при което не се зачитат човешките права, а за това няма извинение". 

Това заяви бившият германски канцлер Ангела Меркел в първото си интервю откакто напусна поста, цитирана от ДПА. Тя посочи, че никога не е била наивна по отношение "ненавистта" на руския президент към западния модел на демокрация. По думите ѝ тя е предупреждавала няколко пъти колегите си, че Путин иска да разбие Европейския съюз, който според нея той смята за дъщерен проект на НАТО.

Меркел обаче подчерта, че по никакъв начин няма да се извинява за опитите, които е правила като канцлер да търси дипломатическо решение на нарастващото напрежение, докато през цялата 2021 г. Русия постоянно загатваше, че може да нападне Украйна, допълва БТА. "Не трябва да виним дипломацията, само защото не е проработила", каза тя. 

По отношение на Минските споразумения бившият канцлер, която през 2014 г. оглави процеса по налагането на санкции от Запада на Русия заради анексирането на Крим, заяви, че те са успокоили обстановката след анексирането на Крим и са дали време на Украйна да укрепне, посочва Ройтерс.

"Какво щеше да стане, ако през 2014 г. никой не го беше грижа и Путин просто беше продължил? Изобщо не искам и да си го представям", каза Меркел. И обясни, че навремето е била против приемането на Украйна в НАТО, защото е искала да предотврати изостряне на отношенията с Русия, а в Киев не са били готови за членство.

"Това не беше тази Украйна, която виждаме днес. Страната беше нестабилна и пропита от корупция.", заяви Меркел пред журналистът от сп. "Шпигел" Александър Озанг, който в миналото няколко пъти я е интервюирал, и беше излъчено по обществената телевизия А Ер Де.

Меркел напусна канцлерския пост след парламентарните избори миналата година и реши да си вземе няколкомесечна почивка, след като беше управлявала Германия от 2005 до 2021 г.