OffNews.bg

Меркел: Ислямът е част от Германия

Ангела Меркел стана първият канцлер на Германия, който присъства на религиозната мюсюлманска вечеря ифтар, съобщи "Заман".

Там тя повтори мнението си, че ислямът е част от Германия и призова за по-голямо доверие между религиите и уважение спрямо исляма в Германия и Европа. Тя каза, че увеличаващият се брой терористични нападения по света нямат общо с исляма и е жалко, че му се приписват.

Меркел не одобрява дискриминацията спрямо немските мюсюлмани и се противопостави на тези, които се отнасят към тях с подозрение заради религията им. 

"Омразата, расизмът и екстремизмът нямат място в тази страна. Ние сме държава, основана на демокрацията, толерантността и отвореността към света", заяви през януари тази година канцлерката. По време на ифтара тя повтори думите си и подчерта, че нападенията над религиозни храмове са "удар срещу всички нас", срещу свободата и демокрацията.

Меркел проведе вечерята заедно с редица германски политици от турски произход като интеграционния министър Айдън Йозогюз, както и такива от еврейски.

Въпреки че това беше първият ифтар на канцлерката, тя смята да го посещава всяка година.