OffNews.bg

Македония ни атакува пред ЕС и САЩ за ОМО Илинден

Македонският министър на правосъдието Кренар Лога е изпратил писма до посолството на САЩ в Северна Македония, Делегацията на ЕС в страната, Мисията на ОССЕ и Програмния офис на Съвета на Европа, с които ги информира за неизпълнение на решения на Европейския съд по правата на човека от страна на България.

В писмата, които са изпратени заедно с 14-те присъди, се посочва, че македонското министерство на правосъдието търси подкрепа от международната общност в областта на насърчаването и защитата на човешките права.

От ведомството не съобщават за кои точно 14 присъди на ЕСПЧ става дума, но миналия месец Кренар Лога се срещна в Скопие със съпредседателя на ОМО Илинден Пирин Стойко Стойков. След срещата пресслужбата на министерството обяви, че "за неизпълнението на 14-те решения на съда в Страсбург в полза на македонците в България ще бъдат уведомени международните фактори."

Спазването на международните документи е изключително важен сегмент, за който страните членки на ЕС, но и страните, които претендират за членство в ЕС, е необходимо да се застъпват, твърдят днес от македонското правосъдно министерство.

Ведомството също така се аргументира, че е от "особена важност да се актуализира въпроса с неизпълнението на решенията на Европейския съд за правата на човека, като се подчертае необходимостта от подкрепа от страна на международната общност за последователното изпълнение на решенията му".