OffNews.bg

Майките на артилеристи от Москва пишат до Путин: използват нашите мобилизирани за пушечно месо

Група руски съпруги и майки призоваха президента Владимир Путин да спре да изпраща съпрузите и синовете им „като пушечно месо“ на фронта, където им възлагат да се присъединят към щурмови групи без да са минали подходящото обучение или да са получили съответното оборудване, съобщи CNN с позоваване на материали от руския сегмент на социалните мрежи.

Във видео, споделено в независимия руски телеграм проект СОТА група от 18-ина жени държи плакат с дата 11 март 2023 година и надпис „580-та отделна гаубична артилерийска дивизия“, от която явно са близките на развълнуваните жени. Ето и пълният текст на изявлението им:

"Ние, жените, майките и роднините на мобилизирани през септември 2022 година от Московска област се обръщаме към Владимир Владимирович Путин и Сергей Кужугетович Шойгу, молим да ни помогнете. Нашите мобилизирани в продължение на три месеца преминаха обучение по военни специалности и артилерия.

На 27 декември 2022 година бяха изпратени в зоната на Специалната военна операция, където два месеца се намираха в очакване на артилерийски оръдия. В началото на март им заявиха, че сега те са щурмова пехота. Минаха обучение за 4 дни. Вече пети ден моят съпруг и други мобилизирани като артилеристи се намират на огневата линия срещу противника.

Нашите мобилизирани ги хвърлят като пушечно месо да щурмуват укрепленията на противника. По петима души в рота срещу 100 души добре въоръжени мъже на противника. Молим да бъдат отзовани момчетата от огневата линия и да бъдат обезпечени с артилерийски оръдия и боеприпаси. Те са готови да отдадат своя дълг към родината по специалността, по която са били обучавани, но не и в качество на щурмова пехота".

От CNN посочват, че не са успели да проверят от независими източници твърденията на жените от видеото. Ходът на Русия да изпрати стотици хиляди да се бият на бойните полета в Украйна породи недоволство и протест и накара много руснаци – особено млади мъже – да избягат от страната, посочва телевизионният канал.