OffNews.bg

Лукашенко заплаши ЕС, че ще спре транзита на природен газ през Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши днес, че ще предприеме ответни мерки на всички нови санкции на Европейския съюз (ЕС), включително чрез спиране на транзита на природен газ и стоки през неговата държава, предаде Ройтерс. 

Снощи след разговор с американския президент Джо Байдън председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕС ще разшири обхвата на санкциите срещу Беларус с отделни лица и организации.

Според нея ситуацията на границата между Полша и Беларус не е мигрантска криза, а опит на "авторитарния режим" в Минск да дестабилизира своите съседи.

Днес беларуският президент реагира остро на думите на Фон дер Лайен:

"Ние отопляваме Европа, а те все още ни заплашват, че ще затворят границата. А ако спрем транспортирането на природния газ? Затова бих препоръчал на полското ръководство, литовците и други хора, които не носят глава на раменете си, да помислят преди да говорят", заяви Лукашенко, коментирайки плановете на Варшава да затвори полско-беларуската граница. 

Лукашенко добави, че ако затворят транзита през Беларус, той няма да мине през Украйна, защото руската граница там е затворена и няма алтернативен път през балтийските страни. 

"Ако го затворим за поляците и примерно за германците, какво ще стане тогава? Не трябва да се спираме пред нищо, за да защитим нашия суверенитет и независимост", категоричен е президентът на Беларус. 

Междувременно европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони коментира ситуацията, като заяви, че единният блок "не е уплашен" от заплахите на Лукашенко относно доставките на природен газ.