OffNews.bg

Латвия ще събори всички съветски паметници до 15 ноември

Всички обекти, прославящи тоталитарни режими, трябва да бъдат съборени до 15 ноември. Решението е на парламента на Латвия и е прокирано от нахлуването на Русия в Украйна.

Решението не засяга надгробни паметници. Паметникът на съветската победа в столицата Рига беше съборен в края на август.

През Втората световна война Латвия е окупирана както от хитлеристка Германия, така и от Съветския съюз. След войната балтийската страна против волята си става част от Съветския съюз до 1991 година. За повечето латвийци съветските паметници са символ на окупацията на тяхната държава, отбелязва агенция ДПА.

В сряда сутринта, още в 5 започна демонтажа на латвийския "Альоша", както наричат паметника на Съветския воин в Резекне, който беше един от последните големи паметници, прославящи съветската армия и съветската власт в Латвия. В 8.30 демонтажът беше приключил.

Днес руското външно министерство нарече събарянето на съветски паметници в Латвия "политика на държавен вандализъм".

Външното министерство също така извика посланика на балтийската страна. В изявлението на руското ведомство се казва, че "варварството" на Латвия е типично за "общата политика на прославяне на нацизма" на латвийското правителство.

Москва добави, че е възможно да отвърне на Латвия с "асиметрични" методи, които "при всички случаи ще навредят на Рига".