OffNews.bg

Колорадо събра $2 млн. данъци от продажба на легализирана марихуана

Американският щат Колорадо събра 2 милиона долара данъци от легализираната марихуана през януари. 

Колорадо беше първият щат, който позволи свободната продажба на марихуана още през 2012 г. На практика продажбата беше позволена от 2014 г. 

Общо 59 фирми, занимаващи се с търговията на канабис, са декларирали данъци за около 14 милиона долара от продажби, според данни на американското Министерство на финансите. Взети заедно, легализираната и медицинската марихуана, са допринесли приходи от 3.5 милиона долара за един месец, в щата Колорадо. 

Броят на кафенетата, предлагащи марихуана, нарастват - до средата на февруари още 163 предприемачи са отворили вратите си за фенове на леката дрога. 

"Очевидно, хората знаеха, че ще се породи огромен интерес, но мисля, че големината и устойчивостта на интереса надхвърли очакванията на хората", коментира за USA Today Тейлор Уест, заместник-директор на Националната промишлена асоциация за канабис. 

Какви ще са годишните приходи от легализацията и дали наистина си струва тепърва ще се разбере през следващите няколко месеца.  

"Очакваме създаването на точен модел на приходите до април и планираме да включим резултатите в перспективни прогнози", заяви Барбара Брол, изпълнителен директор на департамента за приходи в Колорадо. 

През февруари губернаторът на Колорадо Джон Хикенлупер изяви очаквания за приходи от легализацията в порядъка на 610 милиона долара за идващата фискална година, от които около 98 милиона долара биха влезли в хазната. 

Приходите ще бъдат главно заделени за предотвратяването на употребата на наркотици от малолетни, лечение на наркозависими и здравни осигуровки, предлага Хикенлупер. От приходите се предвижат и инвестиции в изграждането и поддръжката на училища. 

Собственичката на 3D център за Канабис в Денвър - Тони Фокс, сподели че дрогерията е направила оборот от 40.000 долара само от продажбата на марихуана още в първия ден от легализирането ѝ, а един нормален ден преди легализацията е носил едва около 1000 долара. 

След първи януари Фокс е назначила допълнителен персонал, за да отговори на потребителските нужди - от общо шест работника през изминалата година, сега тя е наела повече от 20 за първия месец. 

Продажбата на канабис не е легална на федерално ниво, но официални представители заявиха, че няма да се намесват в щатското законодателство спрямо легализацията. 

Като цяло, двадесет щата в САЩ са позволили употребата на канабис за медицинско предназначение - марихуаната е достъпна в аптеки по лекарско предписание. В Колорадо и Вашингтон, обаче, тя може да бъде закупена и без доказване на медицински нужди.

Очаква се, продажбите във Вашингтон да започнат през лятото на 2014. 

На скоро Обама смени позицията си към употребата на марихуана и каза, че тя не е по-опасна от алкохола но напомни, че и едното и другото не са добра идея. Той нареди на Министерството на правосъдието да се прекъснат преследвания на банките, които се занимават с фирми за канабис.