OffNews.bg

Кой кой е сред кандидатите за нов папа

Конклавът за избора на новия папа ще започне на 12 март, съобщиха от Ватикана.

Говрителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди уточни, че решението конклавът да бъде свикан във вторник е било взето със съгласието на мнозинството от кардинали.

Изборът

Конклавът се провежда в Сикстинската капела в Апостолическия дворец. Наследникът на Бенедикт XVI трябва да бъде избран със 77 гласа или 2/3 от вота. Според каноните на католическата църква на ден могат да се проведат до четири вота. Обикновено се провеждат два тура - сутрин и вечер. 

Изборът на папа става с таен вот. На всяка бюлетина пише на латински: “Избирам за папа:…”, като всеки един от кардиналите собственоръчно трябва да впише името на своя фаворит. Бюлетината се сгъва два пъти и се поставя в урна.

Избирателните бюлетини се изгарят в края на гласуванията – сутрешното (около 12 ч.) и следобедното (19 ч.), а не след всяко отделно гласуване. Бюлетините се поставят в чугунена камина, в която се добавя специално вещество, което придава бял или черен цвят на дима. Ако след преброяване на гласовете, няма мнозинство, димът се оцветява в черно. Ако е избран нов папа, димът се оцветява с бяло и е съпроводен от тържествен звън на камбаните. Един от кардиналите, предварително упълномощен да представи новия папа, излиза пред вярващите на пл. “Св. Петър” и с думите “Habemus Papam” (б.р. „Имаме папа“) оповестява името на новия понтифик (в буквален превод “строител на мостове”). В рамките на половин час новоизбраният папа трябва да се появи на балкона на базиликата “Св. Петър”, за да поздрави и благослови всички.

Претендентите

Новият папа ще бъде излъчен между 115 кардинали на възраст до 80-години.  На конклава няма да присъстват индонезийският кардинал Джулиъс Риялди Дармаатмаджа, който няма да се включи в избора на папа по здравословни причини, и британският кардинал Кийт О'Брайън, който подаде оставка след скандала за "непристойно поведение". Според запознати на оттегляне папа Бенедикт не е посочил свой заместник. Сред най-спряганите претенденти за папа са следните кардинали:

 

Жоало Браз де Авиз, бразилски кардинал 

Роден е в Санта Катерина през 1947 г. Става кардинал през 2012 г. Като духовен водач Жоало Браз работи за подпомагането и грижата за бедните.

Той е ревностен католик и е известен с по-консервативните си възгледи. Сигурно затова и от британската медия Би Би Си отбелязват, че бразилският кардинал няма туитър акаунт.

 

 Тимъти Долан, американски кардинал

Роден през 1950 г. в Сейт Луиз, щата Мисури. Името му попада в класацията за 100-те най-влиятелни личности за 2012 г.

Долан е консервативен и харизматичен духовник, който се слави с диалогичност, силна лична позиция и добро управление на Църквата.

 

 

Анджело Скола, милански кардинал

Роден е през 1942 г. в Милано. След оттеглянето на папа Бенедикт, Скола бе сред най-спряганите за негов наследник. Става кардинал през 2003 г. Миланският кардинал винаги е бил сред приближените на Бенедикт. Скола бе и близък на папа Йоан Павел II. Италианският кардинал е един от най-еродираните висши духовници - той е психолог и теолог. Ползва се с уважението и доверието на събратята си, а в Италия залагат големи надежди именно италианец да е следващият папа.

 

Одило Шерер, бразилски кардинал, архиепископ на Сао Пао

Роден е през 1941 г. Шерер е спряган за най-възможният кандидат от Латинска Америка. Бразилският духовник от немски произход е определян за модернизатор, който обаче успява да спазва църковните доктрини. Според мнозина Шерер е идеалният избор за нов папа извън пределите на Европа, който ще съумее да убедини католиците от цял свят. 

 

Леонардо Сандри, аржентински кардинал

Роден е през 1943 г. в Буенос Айрес. Кардинал Сандри също е силна кандидатура за папския престол. Той има италиански корени, силни контакти и познанства във Ватикана. Сандри е известен като диалогичен и дипломатичен духовен водач.

Придържа се към старите традиции, като насочва Църквата към новите промени.

 

 Питер Турксън, ганайски кардинал

Роден е през 1948 г. в Западна Гана. Турксън е първият ганайски кардинал, избран през 2003 г. След оставката на Бенедикт в публичното пространство се заговори, че вероятността новият папа да е от африкански произход е голяма. Турксън е смятан за модерен духовник, харизматичен и диалогичен, с чувство за хумор. Ганайският кардинал е отворен към хората и има добри взаимоотношения с Ватикана.

 

Кристофър Шонборн, австрийски кардинал

Роден през 1945 г. Смятан е за едно от протежетата на папа Бенедикт. Според слуховете шансовете на Шонборн не са особено големи. Австрийският кардинал е отворен към реформи на Църквата и безкомпромисен към сексскандалите. Ползва се с уважението на останалите три религиозни общностни-православието, мюсюлманството, юдаизма. 

 

 Луис Тагле, филипински кардинал 

Роден през 1957 г. Тагле става кардинал през 2912 г. Той е харизматичен и усмихнат духовник, определян като "кардинала на народа". Филипинският духовник винаги е следвал стриктно църковните канони. Той смята, че Църквата трябва да открие силата на мълчанието. Според него скандалите и противоречията не дават отговори на въпросите, които обикновените хора задават и не показва пътя на нуждаещите се. 

 

Папа Бенедикт XVI се оттегли от Църквата на 11 февруари 2013 г. Решението му бе неочаквано както за самите вярващи, така и за приближените до Ватикана духовници. Като мотив за своето преждевременно оттегляне Бенедикт посочи влошеното си здравословно състояние и невъзможността си да ръководи Църквата.

Бенедикт бе сред приближените на покойния вече папа Йоан Павел II. Затова не бе изненада, че след смъртта на поляка, именно 78-годишният Йозеф Ратцингер е избран за негов наследник. По време на краткото си 8-годишно папство Бенедикт не успя да се превърне в харизматичната и обичана от всички личност, каквато бе Йоан Павел. Мнозина го критикуваха, че има спорни виждания по обществени проблеми като например гей браковете. Папа Бенедикт не успя да се пребори и с гей скандалите, които породиха множество съмнения в единството и вярата на Римокатолическата църква и доведоха до аферата "Ватилийкс". Несъмнено обаче папата се стремеше да води диалог с обикновените хора. Заради влошеното си здравословно състояние не успяваше да пътува по света, но затова пък от Ватикана отвориха акаунт в социалната мрежа  Туитър.