OffNews.bg

Ключови избори във Великобритания днес

Британците гласуват днес, според прогнозите нито една от двете традиционни политически формации в страната няма да спечели мнозинство от 326 места в Камарата на общините, за да управлява самостоятелно. Това показват данните от социологическите проучвания на Острова.

Управляващата консервативна партия на премиера Дейвид Камерън има преднина от 1% пред лейбъристите, съобщи Ройтерс вчера.

Консерваторите имат подкрепа от 35%, а лейбъристите - 34%. Антиевропейската Партия за независимост на обединеното кралство (ЮКИП) губи 2% и подкрепата за нея спада до 12 на сто, одобрението за Либералните демократи остава 8 на сто, а за Зелените - 6%.

Очаква се утре сутринта да се появи яснота по въпроса кой ще бъде новият премиер на Даунинг стрийт 10

Едни от най-често задаваните въпроси е ще се стигне ли до евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Право на глас имат всички британски граждани, навършили 18 години, както и граждани на Република Ирландия и на Общността на нациите, пребиваващи във Великобритания. Гласуването започва в 7.00 ч. сутринта местно време (9.00 ч. българско време) и продължава до 22 ч. Гласува се в около 50 000 избирателните секции. Изборите за депутати в Камарата на общините са преки, тайни и по мажоритарната система.