OffNews.bg

Китай симулира прецизни удари по Тайван на втория ден от военните си учения

Китайските въоръжени сили са симулирали прецизни удари срещу Тайван на втория ден от китайските военните учения около острова. Тайванското министерство на отбраната съобщава за многобройни полети на китайските военновъздушни сили, както и че следи ракетните сили на Китай, предаде Ройтерс.

Пекин претендира, че демократично управляваният Тайван е негова територия. Вчера, ден след като президентът на Тайван Цай Ингвен се завърна от кратко посещение в САЩ, започнаха тридневни военни учения около острова.

Китайската държавна телевизия съобщава, че патрулите за проверка на бойната готовност и ученията около Тайван продължават:

"Под единното командване на командния център за съвместни операции множество видове подразделения извършиха симулирани съвместни прецизни удари по ключови цели на остров Тайван и в околните морски райони и продължават да поддържат настъпателна позиция около острова."

Източник от тайванската служба за сигурност заяви, че вчерашните китайски учения около протока Баши, който отделя Тайван от Филипините, са включвали симулирани атаки срещу бойни групи на самолетоносачи, както и учения за борба с подводници, предаде Ройтерс. 

Тайванското министерство на отбраната заяви, че до обед местно време днес е проследило в околностите на Тайван 58 китайски самолета, включително изтребители Су-30 и бомбардировачи Ейч-6 (H-6), както и девет кораба.