OffNews.bg

Китай празнува 70 години от народната република с най-големия военен парад в историята (снимки и видео)

Китай отбелязва 70 години от комунистическия режим с най-големия военен парад в историята. 

Мао Цзедун обявява създаването на Народна република Китай на 1 октомври 1949 година. 

Президентът Си Цзинпин застана точно на мястото, където преди 70 години председателят Мао основава КНР, като само той от високопоставените представители носеше костюм в стила на основателя и произнесе кратка реч: "През последните 70 години, китайският народ с всички етноси беше с едно сърце и един разум, работеха усърдно и има постижения, които грабнаха вниманието на света. Днес социалистически Китай е непоклатим като скала в Изтока. Няма сила, която да разтърси статута на нашата велика нация или да спре китайския народ по пътя напред.“

Снимка: Агенция Синхуа

Заради бурни сблъсъци, свързани с протестите в автономния Хонконг, тържествата в континентален Китай бяха засенчени. Стигнало се е даже и до арести, съобщи Би Би Си. 

Снимка: Агенция Синхуа

Според Министерството на националната отбрана в парада са участвали около 15 000 военнослужещи, 580 единици военна техника и 160 самолета.

В продължение на 80 минути над 150 летателни апарата, в това число изтребители и бомбардировачи и пехотни формирования от 15 хиляди войници изпълваха "Тянанмън" .

В парада се включиха и военни танкове, хеликоптери и дори новата междуконтинентална балистична ракета DF-41- China. 

В края на парада над площада "Тянанмън" полетяха 70 хиляди балона и 70 хиляди гълъба.

По-късно вечерта на площада ще се проведе гала представление.