OffNews.bg

Киев обяви ценоразпис: Плаща 1 000 000 за изтребител и кораб, 500 000 за хеликоптер, 100 000 за танк

Върховната Рада определи размера на премии за руските военни, които доброволно предават военна техника на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Те ще получават бонуси в размер от 10 000 долара до 1 милион долара.

На закрито заседание на украинския парламент беше приет законът "За определяне на възнаграждения за доброволно предаване на Въоръжените сили на Украйна на бойна техника, годна за използване от държавата-агресор". 320 народни представители подкрепиха съответния законопроект с № 7229.

Колко пари ще вземат солдатите?

Законът определя възнаграждението за руските военни и на други агенции за сигурност за доброволно предаване на бойни самолети (изтребители, бомбардировачи и щурмови самолети), което ще е в размер на 1 милион долара.

Руснаците, които се предадат заедно с боен хеликоптер, ще получават по 500 хиляди долара, а тези които предоставят системи за залпов огън с калибър до 122 мм ще сложат в джоба 25 хиляди долара. Същата система с калибър над 122 мм е оценена на 35 хиляди долара, За танк или сухопътна самоходна артилерия бонусът ще е в размер на 100 000 долара. Двойно по-малко са парите за бойна машина на пехотата, бронетранспортьор и бронирана разузнавателна патрулна машина - 50 000 долара.

Освен за самолет висока цена е предвидена и за кораб от първи или втори ранг - 1 милион долара. Бойните плавателни съдове от трети и четвърти ранг са оценени на половин милион, но за катерите парите са малко - 50 000 долара.

Същевременно новият закон предвижда и мерки за защита на дезертьорите от руската армия. В него е записано, че лицата, които предадат бойната си техника на ВСУ, ще получат право, в случай че искат, да запазят в тайна факта, че са подложили динена кора на Путин. Те ще могат да получат нова самоличност и документи, както и сигурен престой на украинска територия, както и условия да заминават в трета държава.

Законът ще важи както за руски военни, така и за украински граждани, сражаващи се за Крим, Луганската и Донецката народни републики.