OffNews.bg

Казахстан иззе скъпоценни камъни за $230 млн. от племенник на Назарбаев

Антикорупционната агенция на Казахстан обяви, че е иззела бижута на стойност 230 млн. американски долара по случай, в който е замесен племенникът на бившия лидер Нурсултан Назарбаев, предаде АФП.

"В резултат на оперативно-издирвателни действия са иззети скъпоценни и полускъпоценни камъни на стойност 230 млн. долара", се казва в изявление на агенцията, без са се посочват детайли.

Но е потвърдила, че камъните са открити в рамките на ново разследване срещу бизнесмена Кайрат Сатибалди, който е племенник на Назарбаев.

Нурсултан Назарбаев (82 г.) управляваше централноазиатската бивша съветска република от нейната независимост през 1991 г. до 2019 г., напомня БНР.

Сатибалди бе арестуван през март и обвинен в незаконно присвояване от националния телекомуникационен оператор "Казахтелеком" и "други престъпления, подкопаващи сигурността". През септември той бе осъден на 6 г. затвор.

Сатибалди е първият член на семейството на Назарбаев, който е арестуван.

Антикорупционната агенция съобщи още, че над 300 млн. долара, които племенникът инвестирал в чужбина, "скоро ще бъдат върнати в бюджета на Казахстан".

През януари 2021 г. над 230 души бяха убити при бунтове в страната, като причината за безредиците продължава да е обвита в мистерия.

Сегашният президент Касим-Жомарт Токаев смята, че те са били резултат от заговор в чужбина, като "терористи" се опитвали да вземат властта. Той обаче не представи доказателства за това.

Оттогава Токаев, който се бори за нов мандат на изборите на 20 ноември, предприе действия за укрепване на властта си и за отслабване на влиянието на предшественика си Назарбаев.

Столицата Астана, която бе преименувана през 2019 г. в чест на Назарбаев, си върна името през септември.