OffNews.bg

Къде е Суровикин? Шефът на Комисията по отбрана в Думата твърди, че генералът си почива

Генерал-полковник Сергей Суровикин, наричан от пресата генерал Армагедон си почива. Това заяви в кулоарите на руската Държавна Дума, долната камара на парламента шефът на комисията по отбрана генерал Андрей Картаполов.

Картаполов, който е бивш главнокомандващ на руските сили в Сирия и бивш началник на Главното военно-политическо управление на армията беше спрян от репортер на телеграм канала Shot в сградата на Думата:

- Вие със Суровикин, случайно, нямате ли връзка?
- С кого?
- Със Суровикин. Че разни слухове има къде е.
- Почива си, това е, засега. Не е достъпен.

След което генералът се отдалечи, а отговорът му не прозвуча убедително и по-скоро засили спекулаците за съдбата на смятания за близък до Евгений Пригожин шеф на руските ВКС.

Andrei Kartapolov, chairman of the Duma's armed services committee:
"You happen to be in touch with Surovikin?"
"Who?"
"Surovikin. There's all sorts of rumors circulating."
"No. He's on holiday now. Out of touch." pic.twitter.com/FDRi9RQlkP

— Mike Eckel (@Mike_Eckel) July 12, 2023

На 29 юни, няколко дни след опита за метеж на ЧВК „Вагнер“, „Файненшъл таймс“ съобщи, че генерал Сергей Суровикин е бил арестуван, а „Блумбърг“ предаде, че не е задържан, а разпитван от военната прокуратура. да се бунтува, Financial Times съобщи, че Суровикин е бил задържан . На свой ред агенция Блумбърг уточни, че генералът не е бил задържан, а разпитан във военната прокуратура.

Очакваше се първо Суровикин да се върне при семейството си за рождения ден на съпругата си, но това не се е случило, както не се е появил и за 20-ия рожден ден на дъщеря си Вероника. Близки, цитирани от телеграм канала ВЧК-ОГПУ коментират, че на никого от тях „просто човешки“ не са обяснили какво се случва със Сергей Суровикин. Съпругата на генерала се е изолирала от всички, а рожденичката, която живее отделно от родителите си наскоро приключила изпитната си сесия в университета и се тревожела къде е баща й.

Миналата седмица прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви, че не разполага с информация за местонахождението на Суровикин. Той препоръча тези въпроси да се адресират до Министерството на отбраната. Песков също нарече спекулации твърденията, че Суровикин е могъл да знае за предстоящия опит за бунт на ЧВК "Вагнер".

Правозащитници направиха опит да изпратят писмо до Суровикин в следствения арест на затвора „Лефортово“ и получиха обратна разписка, че писмото е доставено.

В разузнавателния доклад на военното министерство на Великобритания за днес също е коментирано изчезването на Суровикин. Според британците появата на генерал-полковник Виктор Афзалов, началник-щаб на руските ВКС на едно видео с шефа на Генералния щаб Валерий Герасимов е признак за неговото издигане напред и за смяна на самия Суровикин, чийто първи заместник е до момента Афзалов.

Както отбелязва военното ведомство на Лондон, Афзалов е на поста си вече четири години, но това е първата му поява заедно с Герасимов. "Ръстът на публичността на Афзалов на фона на отсъствието на данни за местонахождението на Суровикин засилва предположението за това, че Суровикин е бил свален от поста си след въоръжения метеж".