OffNews.bg

Извеждат цивилни от Херсон с настъплението на Украйна: трябвало да се ''спасят'' в Русия за ''отдих и обучение''

Провъзгласеният от Русия лидер на Херсонска област в Украйна Владимир Салдо призова цивилното население да се евакуира заради "ежедневните ракетни атаки от страна на настъпващите украински сили". Според Салдо хората трябва да се "спасят" в Русия, като отидат там за "отдих и обучение". За целта той е поискал помощ от Москва, предаде Би Би Си.

По-късно призивът му беше подкрепен от руския вицепремиер Марат Хуснулин в съобщение по държавната телевизия.

Във видеообръщение Салдо призова цивилните да напуснат Херсонска област с децата си.

"Правителството взе решение да организира помощ за заминаването на жителите на Херсонска област към други региони на страната. Ще осигурим на всички безплатно настаняване и всичко необходимо", обяви Хуснулин.

Украйна отхвърля обвиненията на Русия, че ударите ѝ целят собствените ѝ цивилни граждани.

Днес се очаква първата група хора от Херсон да пристигне в руската Ростовска област, съобщи нейният губернатор Василий Голубев, цитиран от руската държавна информационна агенция ТАСС. Голубев увери, че областта е подготвена да приеме и настани всички, които идват от Херсонска област.

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) неотдавна си върнаха някои райони на северозападен Херсон, приближавайки се към регионалната едноименна столица. Наред с другите оръжия, Киев използва доставените от САЩ ракетни системи HIMARS с голям ефект. Те са насочени към ключови руски военни обекти и заплашват да отрежат по-голямата част от окупационните сили на западния бряг на река Днепър.

Херсон е единствената регионална столица, завзета от руските сили след началото началото на война в Украйна.  От началото на октомври ВСУ проби фронтовата линия на Русия и осъществи най-големия си настъпателен удар в южната част на страната от началото на войната, която започна на 24 февруари.