OffNews.bg

Израел е изправен пред една от най-сериозните си екологични катастрофи заради нефтен разлив

Израелските власти се опитват да открият източника на предполагаемия петролен разлив, който е може би едно от най-тежките екологични бедствия, застигали страната. Разливът е заплаха за дивата природа и беше въведено принудително затваряне на плажовете и призиви за масовото им почистване.

Петна от лепкав катран започнаха да се появяват по средиземноморските брегове на страната миналата седмица. Снимки, публикувани в официалните правителствени профили, показват морски птици и костенурки, покрити с катран и нефт.

"Огромните количества катран, изпуснати през последните дни по бреговете на Израел от юг на север, доведоха до едно от най-тежките екологични бедствия, които са засягали Израел", заявиха в неделя от Управлението за природа и паркове на страната.

Размерът на замърсяването е толкова голям, че израелското министерство на вътрешните работи призовава хората да стоят далеч от плажовете на страната.

В ход е масово почистване, но от Управлението на природата и парковете заявиха, че ще отнеме много време, за да стане морската зона отново безопасна. Създаден е център за регистрация и информация за доброволци, които желаят да помогнат.

От управлението заявиха, че почистването ще продължи още дълго време. Те предупредиха и че разливът все още не е овладян, тъй като катран продължава да се измива по плажовете на страната.

"От 190 километра плажове в Израел, 170 километра са били засегнати от екологичното бедствие", заявиха властите. „Това все още не е приключило и катранът все още продължава да се отделя до бреговете.“

170 of 190 km of Israeli coast were damaged in an ecological disaster this week.

Under the direction of Chief of the General Staff LTG Aviv Kohavi & the Israel Nature and Parks Authority, 1000s of IDF soldiers will assist in mapping and cleaning affected areas. pic.twitter.com/hJExEAR1fZ

— Israel Defense Forces (@IDF) February 20, 2021

Властите разследват източника на петролния разлив, за който се подозира, че е от офшорни кораби.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и министърът на опазването на околната среда Гила Гамлиел обиколиха част от замърсената с катран крайбрежна ивица в неделя, за да оценят щетите.

"Бях много впечатлен от доброволчеството на гражданите, които дойдоха да почистят плажовете. Трябва да поддържаме нашите плажове, страната и околната среда," каза Нетаняху в изявление, подадено от кабинета на премиера.

Гамлиел смята, че тяхното "морално задължение към обществеността е да открият отговорните за събитието", се съобщава в изявлението.

"Имаме възможността да съдим застрахователната компания на кораба, която е отговорна за замърсяването, и ще направим всичко, за да го открием", каза тя.