OffNews.bg

Италия очаква мигрантска вълна откъм Албания

Южната италианска област Пулия се подготвя за евентуален прилив на бежанци от Албания през Адриатическо море ако гръцката граница остане затворена, предаде БНР.

В префектурата на района Саленто с главен град Лече бе обсъден превантивен план за оказване на прием на бежанци, ако това се наложи. Целта е да не се попречи на икономиката на летния туристически сезон. В тази посока собствениците на плажове предложиха съдействие чрез своя персонал, специализиран в оказване на помощ на бедстващи в морето. Подобно е на почина, използван през вековете по тези места, с изграждане на наблюдателни кули по крайбрежието за оглед на Адриатическо море и срещу набези на нашественици.

Сега спасителите по плажовете ще са в готовност не само да наблюдават морето заради туристите, но и заради бежанците и да оказват съдействие на евентуални плавателни съдове, превозващи хора към бреговете на Саленто в област Пулия.

Според специалните служби превозът вероятно би се извършвал с лодки. Губернаторът на областта Микеле Емилиано предложи това да става с фериботи, където бежанците ще са на сигурно място и обслужени съобразно правилата от силите на реда.

Най-тясната част в Адриатическо море е Отрантският проток. Това са 75 километра между бреговете на Албания и географския район Саленто на област Пулия в Италия.