OffNews.bg

ISW: Кремъл запушва устата на военните блогъри, които пишат за проблемите в Украйна

Непосредствената цел на украинската контраофанзива остават ударите по руските логистични центрове в окупираните територии. Това се казва в новия доклад на американския Институт за изследване на войната (ISW).

Преди ден съветникът в президентската администрация Олексий Арестович заяви пред WSJ, че настоящата цел на украинските сили в южната част на страната е "систематично потискане на армията на Путин", и че "украинските сили бавно и систематично унищожават оперативната логистична система на Русия чрез високоточни артилерийски удари".

Изявлението на Арестович повтаря оценката на анализаторите на ISW, че продължаващата контраофанзива вероятно няма да доведе до незабавен успех и че украинските сили се опитват да деактивират ключови логистични възли, поддържащи вражеската групировка в южната част на страната. Това в крайна сметка ще подкопае руския военен потенциал.

Украинските сили могат също така да извършат локални атаки по линията на съприкосновение в западната част на Запорожка област, за да попречат на руските сили да се разгърнат.

Възможно е Кремъл да е увеличил усилията си за насърчаване на автоцензурата сред руските военни блогъри и военни кореспонденти, които отразяват войната в Украйна, посочват още от Института за изследване на войната.

Семьон Пегов, известен кореспондент на руската военна пропаганда, който работи за канала WarGonzo в Telegram, е бил задържан и след това освободен в Москва, посочват анализаторите.

Според WarGonzo Пегов е бил задържан заради това, че в пияно състояние е заплашил рецепционистка в хотел.

"Пегов е опитен военен журналист, а WarGonzo има широки връзки с руските военни и достъп до руските военни операции в Донбас през 2014 г., в Сирия през 2015 г. и (като цяло - бел. ред.) в Украйна през 2022 г.", се отбелязва в доклада на ISW.

През юли Институтът съобщи, че руските власти се опитват да насърчат автоцензурата сред блогърите, които подкопават усилията на Кремъл да представи войната с Украйна като "победна". Някои военни блогъри откровено съобщават, че руските войски в Украйна не се справят добре с работата си.

"Кремъл все още не е предприел действия за задържане на блогъри за техните репортажи. Задържането на Пегов - ако е свързано с репортажите му в Украйна - ще бъде значителна стъпка в усилията на Русия да контролира руското информационно пространство", подчертава ISW.