OffNews.bg

Испанското правителство опита да осуети връщането на Пучдемон като лидер на Каталуния

Испанското правителство планира да оспори пред Конституционния съд опита на Карлес Пучдемон да се върне като лидер на Каталуния, тъй като той е издирван за участието си в движението за обявяване на независимост на автономната област. След референдума от 1 октомври 2017 г., който бе проведен въпреки обявяването му от съда за противоконституционен, Пучдемон избяга в Белгия, предаде AFP, като цитира изявление на вицепремиера Сорая Саенс де Сантамария.

130-ият президент на Каталуния и бивш журналист бе номиниран отново за ръководния пост, след като сепаратистки партии спечелиха абсолютно мнозинство в регионалния парламент на изборите през декември.

Как това може да се случи остава неясно, защото той трябва да присъства физически в регионалния парламент, за да положи клетва, но е изправен пред заплахата да бъде арестуван, щом стъпи на испанска земя.

Премиерът Мариано Рахой вече е отправил предварително запитване до държавния съвет, консултативен орган на правителството, а докладът им трябва да отговори на въпроса дали планът може да се осъществи.

Пучдемон твърди, че може да положи клетва в Брюксел, но централното испанско правителство се се противопоставя на това.