OffNews.bg

Индия поиска освобождаването на заловения от Пакистан пилот

Индия поиска освобождаването на задържания от Пакистан пилот, чиито самолет бе свален след ескалацията между отношенията на двете страни.

Видеото, показващо пилота със завързани очи и окървавено лице, бе споделено от пакистанското правителство. На кадрите мъжът идентифицира себе си като командир Абхинандан.

Индия описва кадрите като „вулгарни и неприемливи“ и осъжда факта, че властите показват ранения пилот.

Междувременно потребители в социалните мрежи от Индия обявиха заловения пилот за герой. Много други призовават двете страни да се сдържат и да оправят отношенията си по мирен път. Популярен става и хаштагът #SayNoToWar (кажи не на войната).

Реакциите в социалните мрежи са и доста показателни за настроенията в Индия, които след самоубийствения атентат от 14 февруари срещу индийски военен конвой с 41 убити, бяха много бурни. Тогава потребителите използваха хаштагове като #IndiaStrikesBack и #HowsTheJosh, което означава „как е бойният дух“. Тези настроения се засилиха и след вторник, когато Индия заяви за навлизането на индийски самолети във въздушното пространство на Пакистан над Кашмир.

След задържането на пилота обаче реакциите се промениха, а хората помолиха лидерите на двете страни за сдържаност.