OffNews.bg

Игри на късмета: в Луганск набират войници за руската армия с жребий по заводите

Руската армия набира войници на територията на окупирания Луганск с теглене на жребий, съобщи ръководителят на лоялната към Киев военно-гражданската администрация в областта Сергей Гайдай. „Игрите на късмета“ се налагат заради нормите, които окупационните власти спускат на местните предприятия по осигуряване на мъже за мобилизиция.

Представители на Руската армия водят разговори с отделите за човешки ресурси на местните предприятия и искат от тях списъците с работници от мъжки пол. От всеки списък теглят с произволен жребий по 10 имена, които да заминат на фронта.

Според публикация в руския портал Zen жребият е инструмент на волята Божия. С негова помощ в древността и средните векове са узнавали волята на божествата при спорни въпроси, когато е предстоял избор.

Окупационните власти в Донбас са устроили буквално лов за мъже на боеспособна възраст. Според данните, с които разполага Гайдай в Брянск, чийто назначен от руснаците кмет е прехвърлен в Северодонецк, само за една седмица са мобилизирани около 300 души. „Доброволци“ се търсят по улиците, автобусните спирки и обществения транспорт. По тези места също се раздават „листчета на късмета“ и, ако мъж изтегли „късата клечка“, го мобилизират. Подобна е ситуацията и в Кадиевка.

Ловът на мъже на наборна възраст на окупираните от 2014 година територии върви от няколко месеца, твърди Гайдай. Първоначално тези, които имат пари са се откупвали от мобилизация и от сигурна смърт. После и тях започнала да ги прибира ФСБ. Сега мъже изчезват и от новоокупираните населени места. На учителите са прекъснати отпуските за ваканцията и са ангажирани с раздаването на повиквателни. В Ровенки се е стигнало до нападение срещу учителка, която се опитала да връчи мобилизационна заповед на наборник.