OffNews.bg

'Яденето не е привилегия': В Аржентина протестират срещу реформите на Хавиер Милей

Десетки хиляди аржентинци излязоха на протест срещу плановете на новия президент Хавиер Милей за орязване на правата на работниците. Големи тълпи се събраха вчера в сърцето на Буенос Айрес и други градове за демонстрации, свикани от профсъюза CGT, съобщи Би Би Си.

Някои от протестиращите носеха плакати с надпис "Яденето не е привилегия", а на други се четеше: "Родината не се продава" и "Спрете да ограбвате пенсионерите".

"Хората са ядосани... никой не може да го отрече", заяви съпредседателят на CGT Ектор Даер.

Президентът Милей положи клетва преди 45 дни, обещавайки трудови реформи и стабилизиране на аржентинската икономика. Той вече съкрати 5000 държавни служители. Реформите му обаче се оспорват на няколко фронта, като а заведени над 60 съдебни дела, а държавният глава вече е изправен пред няколко вълни от публични демонстрации.

По-рано той заяви, че ще е необходимо "шоково лечение", за да се извади страната от икономическата криза, и добави, че онези, които му се противопоставят, ще предизвикат "социална катастрофа с библейски размери".

Опитът на новия президент да увеличи изпитателния срок за работа от три на осем месеца, да намали размера обезщетението в случай на уволнение и да намали отпуска по бременност вече беше замразен от съда в очакване на преразглеждане от Конгреса на страната. Правителството разчита на парламента да одобри и приватизацията на държавните предприятия. Партията на Милей обаче е едва третата по големина в парламента и среща опозиция от по-големите партии.

Опозиционните партии и синдикатите твърдят, че предложената дерегулация и съкращения на публичните разходи ще засегнат най-уязвимите и ще увеличат бедността.

С това е съгласен и Науел от социалното движение Movimiento Evita, който заяви пред Би Би Си, че работническата класа страда под управлението на Милей.

"Нито един от законите, които се опитват да прокарат в Конгреса, не са, за да помогнат на работническата класа, която е тук днес и която понася удара", каза той.

Министърът на вътрешните работи на страната Патриша Булрич настоя, че администрацията на Милей няма да бъде победена и заяви в "X", че много повече хора отиват на работа, отколкото излизат на улицата.

Стачката в сряда, продължи 12 часа, засегна обществения транспорт, полетите и други услуги. Авиокомпания "Аеролинеас Аржентинас" отмени близо 300 полета, което промени плановете на над 20 000 пътници.