OffNews.bg

Хиляди доброволци в Хонконг осиновяват хамстери насред опасения за риск от COVID

Хиляди хора в Хонконг доброволно се включиха в осиновяването на нежелани хамстери, след като правителството издаде заповед за масово умъртвяване на тези гризачи поради опасения, че паникьосани собственици ще изоставят домашните си любимци, съобщи Ройтерс.

Във вторник властите наредиха да бъдат умъртвени 2000 хамстера от десетки зоомагазини, след като установиха, че огнище на коронавирус е причинено от работник в зоомагазин, където впоследствие 11 хамстера са дали положителен резултат за COVID-19.

Учени от цял свят и здравните и ветеринарните власти на Хонконг заявиха, че няма доказателства, че животните играят основна роля за заразяването на хората с коронавируса.

В унисон с политиката на нулева толерантност по отношение на COVID-19 във вторник министърът на здравеопазването София Чан заяви, че не може да изключи никакви възможности за предаване на вируса и затова правителството не може да рискува.

Скоро след това от зоомагазините в града бяха забелязани да излизат здравни работници в предпазни костюми, които носеха в микробусите си червени найлонови торбички. Около 150 от клиентите на магазин за домашни любимци са поставени под карантина.

Обществената телевизия RTHK съобщи, че някои собственици на хамстери са били видени да предават животните си в държавен обект, а в социалните мрежи бързо са се сформирали групи за намиране на нови собственици на нежеланите домашни гризачи.

29-годишният Оушън, собственик на хамстери и администратор на групата "Hong Kong the Cute Hamster Group" в социалната медия Telegram, заяви, че с групата са се свързали почти 3000 души, които искат временно да се грижат за нежеланите животни.