OffNews.bg

Херсонската операция на ВСУ на живо в мрежата на НАСА за мониторинг на пожари

Бойните действия в района на окупираната Херсонска област, където според множество източници от украинска страна е започнала контраофанзива за освобождението на Херсон може да бъдат следени на живо в интернет, обърна внимание основателят на платформата за международни изследвания Белингкат Елиът Хигинс.

Платформата на НАСА Пожарна информация за системата за управление на ресурсите (Fire Information for Resource Management System, FIRMS открива в автоматичен режим с мрежа от спътници пламъци, огън и всякаква свързана с тях активност на цялото земно кълбо за деня, за последните 24 часа и за последните седем дни. Мрежата засича както открит огън, така и термални аномалии, каквито се предизвикват и по време на произвеждането на взривове.

Тъй като бойните действия са свързани с взривове, които съдържат огън и много често с пожари, предизвикани от самите бойни действия, динамиката на активната карта на FIRMS позволява да се откриват горещите точки по фронтовата линия, преместването на тези точки и да бъдат определени по време. Трябва да се има предвид, че актуализирането на данните може да отнеме няколко часа.

Watching the Fire Map of Kherson might be interesting over the coming days, here's the map:https://t.co/IsNuXOKStk pic.twitter.com/rYMvBYQcqs

— Eliot Higgins (@EliotHiggins) August 29, 2022