OffNews.bg

Годеницата на Асанж призовава Байдън да пусне на свобода основателя на WikiLeaks

Президентът Джо Байдън трябва да пусне Джулиан Асандж на свобода, ако иска да покаже, че САЩ е страна на свободното слово, заяви годеницата на основателя на WikiLeaks Стела Морис в интервю за Ройтерс. 

Вашингтон иска да екстрадира Асанж заради ролята му в едно от най-големите изтичания на информация - публикуването на класифицирана военна информация, като в момента Асандж е с 18 повдигнати обвинения.

През 2010 г. в WikiLeaks се появи американски военен клип, показващ атака от хеликоптери Apache в Багдад през 2007 г., при която загинаха мнозина. 

През януари Великобритания блокира опита на САЩ да екстрадира Асанж заради притеснения за психичното му здраве и възможно самоубийство. 

Основателят на WikiLeaks е прекарал общо 9 години в затвор и в изолация. До 2019 г. той живя 7 години в посолството на Еквадор в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция. В момента Асанж излежава 3-та година в британския затвор с висока степен на сигурност в Белмарш.

"Ако Байдън наистина иска да скъса с наследството на Тръмп, той трябва да прекрати случая. Те не могат да продължат това преследване на Джулиан, докато твърдят, че защитават свободата на словото в световен мащаб", заяви още годеницата на Асанж. 

Байдън изигра важна роля в защитата на основателя на WikiLeaks като вицепрезидент при управлението на президента Обама. Тогава САЩ решиха да не екстрадират Асанж с мотива, че публикациите в Уикилийкс са подобни на журналистическите дейности, защитени от Първата поправка на американската Конституция. 

След встъпването на Тръмп в длъжност обвиненията към Асанж се засилиха. 

В интервюто за Ройтерс Стела Морис заяви още, че двамата с Асанж планират да се оженят, като това ще се случи в затвора в Белмарш.