OffNews.bg

Героите от Азов изтезавани и убити, после взривени. Украйна започва лов на мъчителите

Специалистите, анализирали руското видео от Еленовка, твърдят, че картината прилича повече на експлозия на вещество с висока температура на горене вътре в самата сграда, отколкото на резултат от обстрел, обяви съветника на президента Володимир Зеленски - Олексий Арестович, в канала си в Телеграм.

"Това изглежда като опит за премахване на следи от престъпление след събитията, които се случиха в сградата. Един от основните признаци е, че хората не са разпръснати като при експлозия, а изглежда, че телата им са изгорели, след като вече са били мъртви към момента на избухването на пожара", пише той.

По-рано от Генералния щаб на украинските въоръжени сили обявиха, че руските въоръжени сили са извършили целенасочен преднамерен обстрел на затворническо общежитие в окупираното селище Еленовка, в което са били държани украински затворници от полка Азов. Жертвите са повече от 50, а ранените - вероятно над 100. 

Кремъл пък обвини украинските сили за удара и жертвите.

Източник от украинското разузнаване коментира пред "Обозревател", че руските сили са ударили по Еленовка веднага след като целият свят видя ужасните изтезания, на които руските военни подлагат украинците.

Вчера в социалните мрежи се появи видео на пленен украински войник, на когото руски войници отрязват гениталиите с канцеларско ножче. На видеото украинецът е със запушена уста и завързани на гърба ръце, проснат на земята. Човекът се опитва безуспешно да се съпротивлява. Поне двама руснаци го държат здраво, докато друг срязва панталоните и бельото му, изрича цинични обиди и отрязва гениталиите му.

Днес се появи и продължение на видеото, на което се вижда как след това руснаците влачат украинеца, прострелват го в главата и го захвърлят в някаква яма.

Благотворителната организация "Ангелите на Азов" обяви в канала Телеграм, че изясняват имената на загиналите и ранените. Оттам казаха и че екип на Международния комитет на Червения кръст също е отишъл на мястото. От фондацията предупредиха, че всяка информация, която сега се появява в руските тв канали и други проруски медии, е психологическа атака срещу "Азов" и украинското общество и призовават да се изчакат проверените данни.

"Патронажната ни служба своевременно ще информира близките за ситуацията. Никой няма да бъде лишен от помощ", подчертават от фонда.

Подразделенията на полка "Азов" обявиха, че започват издирване на всички замесени в клането на украинските военнопленници в Еленовка. Последните данни сочат, че загинали са 53-ма, а 75-ма са ранени.

От канцеларията на президента Володимир Зеленски обявиха, че с подобни действия руската страна се опитва да наруши споразуменията за размяна на военнопленниците, които се предадоха в завода "Азовстал" в Мариупол при определени гаранции.

Според съветника на президента Михайло Подоляк ударът на руснаците е бил внимателно планиран.

"Руснаците умишлено и цинично избиха украински пленници и това ще бъде разследвано от Главната прокуратура и от международните следствени органи. Очевидно, усещайки приближаването на тактическото поражение, Русия прибягва до нови канибалски провокации", добави той, цитиран от УНИАН.

Междувременно украинският министър на отбраната Олексий Резников написа в туитър, че руската държава трябва да бъде победена на бойното поле.

"Руският обстрел на колонията в Еленовка е украинският Катин. Измъчването и убийството на украински военнопленници е нарушение на Женевските конвенции. Русия е непримирима терористична държава, която трябва да бъде победена на бойното поле", подчерта Резников, цитиран от УНИАН.