OffNews.bg

Ген. Марк Мили за войната: Стреляли са ме, взривявали са ме, но такова нещо не съм виждал

Ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили призна, че никога не е виждал такава интензивност на бойните действия, както случващото се в момента в Украйна.

Мили заяви пред CBSNews, че провежда ежеседмични разговори с главнокомандващия на украинските въоръжени сили Валерий Залужний. Понякога тези разговори са по-чести - два, три пъти седмично. Освен това разузнавачите от секретния център на Пентагона го информирали по няколко пъти на ден за хода на сраженията в Украйна.

Мили признава, че има богат военен опит, но интензивността на войната в Украйна е непосилна за него.

"Виждали ли сте някога такива сражения?", попита журналистът.

Отговорът е:

"Не, участвал съм в много сражения. Автомобилите, с които пътувах, бяха взривявани няколко пъти с мини, самоделни взривни устройства, стреляли са ме с РПГ. Но никога не е имало такава интензивност."

Украинската офанзива, в чието планиране е участвал Мили, среща по-силна от очакваното съпротива. Генералът потвърждава това.

"Тя (контраофанзивата) върви по-бавно, отколкото хората очакваха... Но това е разликата между войната на хартия и истинската война. В нея умират истински хора и се взривяват истински превозни средства, така че хората са склонни да забавят темпото в такива ситуации. Но те напредват с всеки изминал ден", каза Мили.

Според генерала всички прогнози в момента са безпредметни и в момента не е ясно нито колко време още биха могли да издължат украинците, нито колко сили са останали на руските окупатори.