OffNews.bg

Гърция започна прехвърлянето на съветски бойни машини на пехотата за Украйна

Гърция е започнала доставки на съветски бойни машини на пехотата БМП-1 за нуждите на украинската армия. Това съобщи външният министър на Украйна Дмитро Гулеба на пресконференция след разговорите си с министъра на външните работи на Гърция Никос Дендиа.

"Няма да го крия, ние ценим особено оръжията, които Гърция прехвърля на Украйна, за да можем да защитим земята си. Много е важно, че дългоочакваната доставка на бронирани машини на пехотата БМП-1 за Украйна от Гърция вече е налице Скоро те ще пристигнат в нашата армия и мигновено ще засилят бойната готовност и отбранителната способност на страната ни“, каза Кулеба.

Украинският външен министър изрази благодарността си на гръцката страна за това съдействие. Гърците обмислят и украинското искане за доставки на средства за ПВО.

Миналия месец стана известно, че Гърция планира да прехвърли 40 съветски бойни машини на пехотата в Украйна. Доставките са част от кръгов обмен с Германия, която трябва да достави на Атина същото количество бойни машини на пехотата Marder.

В същото време във вторник по повод искането на ДСБ България да предостави военна помощ на Украйна служебният министър Гълъб Донев заяви: "Ние нямаме оръжие, което да е годно, което да предоставим на Украйна. За да предоставим оръжия, трябва да обезпечим с оръжия от същия калибър нашата национална сигурност". В същото време страни от източното крило на пакта използват нуждата от съветско въоръжение в Украйна за да обновят военния си арсинал с кръгов обмен като този на Гърция с участието на Германия.