OffNews.bg

Френски генерал: НАТО трябва да бъде готово за разпад на Русия

НАТО трябва да има готовност за разпад на Руската федерация. Това обяви френският генерал и бивш заместник-командващ на силите на северноатлантическия пакт в Европа Мишел Яковлеф. По думите на генерала разпадането на Русия е неизбежно и ще бъде много по-кърваво от разпада на СССР.

Според Яковлев „колапсът (на Русия, б. р.) е с пет-години по-близо. А разпадът ще бъде кървав, защото в момента в Русия има три армии.

„Всичко това превръща Русия в Ливан от 1973 г.“, смята Мишел Яковлеф, намеквайки за Гражданската война в близкоизточната държава, както и въоръжените сблъсъци между мюсюлманските и християнските общности на Ливан през втората половина на 70-те години.

Френският офицер минава за ястреб сред генералитета на НАТО от резерва. По-рано Яковлеф препоръча на Киев да удари Червения площад в Москва по време на парада за 9 май през 2023 година.

Роденият на 26 април 1958 година в Мезон-Лафит генерал Мишел Пиер Стюарт Яковлеф е потомък на руски емигранти. От 1983 до 1993 служи в Чуждестранния легион. Участвал е във войната в Персийския залив и в мисии в Босна и в Косово. В момента е военен анализатор на няколко френски медии.