OffNews.bg

Франция замрази активите на местния филиал на Russia Todаy – RT France

Франция замрази активите на телевизия RT France, дъщерно дружество на руската мрежа RT (Russia Today), като част от санкциите на ЕС, наложени на Москва. Излъчванията на RT бяха спрени още през март 2022 г., но RT France можеше да продължава да прави продукции, съобщава АФП, позовавайки се на източник в министерството на икономиката.

Банковите сметки на "ANO TV Novosti, компанията-майка, която контролира 100процента от RT France са е замразени, информира събеседникът на агенцията. На 2 март 2022 г. ЕС забрани медии, които са инструмент за дезинформация за Кремъл, като информационната агенция и радио Sputnik и RT. Главният редактор на RT и любимка на Владимир Путин Маргарита Симонян е сред тройката водещи пропагандисти на войната срещу Украйна, заедно с Владимир Соловьов и Олга Скабаева.

Пакетът от санкции от март обаче не попречи на тези SPUTNIK и RT да произвеждат програми. След спирането на програмата RT в Германия в края на 2021 г. Въпреки това Симонян се хвали редовно в канала си в Телеграм, че станцията има изключително влияние в Германия и е един от основните източници, от които германците се информират за Русия и специалната военна операция, както Кремъл нарича войната, която води срещу Украйна.

„На нашата RT France и отрязаха всички сметки. Ето такова либерте, егалите и фратерните“, проплака Симонян в Телеграм.