OffNews.bg

Франция и Германия конфискуваха яхти на руски олигарси (обновена)

Франция и Германия са конфискували две суперяхти, притежавани от руски олигарси, съобщават френското министерство на финансите и сп. „Форбс“.

Действията са в рамките на европейските санкции срещу Русия заради инвазията й в Украйна на 24 февруари.

Във Френската Ривиера е конфискувана 88-метрова "Amore Vero". Министерството обяви, че тя принадлежи на компания, чийто основен акционер е Игор Сечин. Сечин е главен изпълнителен директор на руската държавна енергийна компания "Роснефт", бивш ръководител на администрацията на руския президент, бивш зам.-председател на правителството на Руската федерация и приближен до руския президент Владимир Путин.

Митническите агенти са конфискували плавателния съд през нощта, след като са установили, че Сечин е мажоритарен акционер в компанията, която го притежава.

Яхтата е пристигнала в Ла Сиота, Марсилия, през януари за ремонт. Френските власти обаче заявиха, че тя се е подготвяла "за спешно отплаване, без да е приключила планираната работа", когато е била проверена.

На пристанище в Хамбург, Германия пък е била конфискувана яхта на стойност близо 600 милиона долара на милиардера Алишер Усманов, по информация на „Форбс“. 156-метровата яхта на олигарха Dilbar е била в ремонт в корабостроителниците на Blohm + Voss, съобщи Forbes. Германското правителство е замразило активите. Служителите, работещи на кораба, не са се явили на работа в сряда.

Усманов е съпругът на старши треньорката по художествена гимнастика на руския национален отбор Ирина Винер, която е и президентът на руската федерация.

Представител на Усманов заяви, че няма потвърждение за съобщената конфискация.

Германските митници информираха, че не могат да оповестят публично подробности за мерките по операцията.

Говорител на Blohm + Voss отказа коментар.